Overnachten
- Cindy
- 18 jul 2019
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 19 jul 2019

Zodra je op vakantie gaat, weet je vaak waar je aan toe bent qua overnachtingen; je hotel, appartement of camping is van tevoren geboekt en met het adres ingesteld in de navigatie en je reserveringspapieren op zak, vertrek je naar je bestemming. Het is even spannend of alles voldoet aan de foto's op de website en je niet tussen de kakkerlakken belandt, maar verder ga je met een gerustgesteld gevoel op reis. Heerlijk.. ontspannen... geregeld... Voordeur dicht en gaan met die banaan.
Tsja... bij ons gaat dat dus niet zo.
Tijdens onze reis hadden we een beperkt budget. Hierdoor konden we niet constant op campings staan. Helaas helaas want campings zijn heerlijk, vooral in het rustige naseizoen waarbij je alles voor jezelf hebt ;-).
Het aantal campings dat we aangedaan hebben tijdens onze reis is dan ook op twee handen te tellen.
Wat doen we dan wel vraag je je misschien af.

Wij maakten gebruik van de app park4night. Daarbij hadden we ook campercontact maar deze gebruikten we alleen als het niet lukte met park4night.
De app is offline te gebruiken voor 10 euro per jaar zodat we hem zelfs in Marokko konden gebruiken. Van tevoren download je dan de benodigde kaarten.
De app is overzichtelijk en laat alle beschikbare overnachtingsplaatsen zien. Je kunt selecteren op gratis plaatsen, parkeerplaatsen waar je 's nachts kunt overnachten, betaalde camperplaatsen, wildkampeerplekken en nog diverse andere plekken.
In de betaalde versie kun je ook routes maken en overnachtingen zoeken die aan deze route liggen. Wij geven de voorkeur aan gratis plaatsen en hebben daarom standaard het boompje, de tractor, de P en het groene campertje aangevinkt. Mocht je betaalde plaatsen of campings zoeken, dan vink je de bijbehorende icoontjes aan.
Je kunt in de app foto's bekijken, recensies lezen: "het was vreselijk want de speeltuin was heel de dag geopend voor de kinderen en mensen praten heel luid tijdens het afwassen".... (Ja serieus, dit was een recensie van mensen). Ook kun je favorieten selecteren en de route automatisch instellen naar google maps.
Nog een handigheid van de app is dat je kunt zien welke voorzieningen een plek heeft. Zo kun je dus een plek zoeken met een waterpunt wanneer je water bijna op is.
In de app kun je zelf gevonden wildkampeerplekjes toevoegen zodat anderen hier ook gebruik van kunnen maken.
Campergedrag op een camperplaats
Ja ja, er bestaat wel degelijk zoiets als campergedrag waar je je als camper aan hoort te houden. Dan heb ik het niet over de vanzelfsprekende fatsoensnormen zoals je afval opruimen of geen overlast veroorzaken maar over het niet vertonen van campinggedrag.

Dit houdt in dat je geen stoelen, tafels of andere spullen buiten mag zetten, je was niet buiten mag hangen, je luifel niet open mag draaien en je je kleedje niet neer mag leggen. Het kan soms zo ver gaan dat je je levelpootjes niet uit mag draaien, je instap niet uit mag en er geen blokken onder je wielen mogen (waaahhh, scheef slapen :-).
Wij houden ervan om onze eigen regels te maken en bekijken de situatie dan ook per plek. Zodra je op een overdrukke camperplek zij aan zij staat, ga je natuurlijk niet een plek bezet houden met je stoelen of luifel. Op veel (asfalt)camperplekken wil je ook niet lekker zitten. Zodra je in het wild staat, of op een mooie plek met genoeg plek, zetten wij echt de stoeltjes even neer. Lekker buiten eten, wat speelgoed op een kleed en de was aan het rekje uit het raam. Je kunt zelf prima inschatten of iets kan of niet. We hebben ook wel eens gestaan op een groot grasveld met genoeg ruimte. Na het buitenhangen van het rekje met 2 kinderonderbroekjes en de pyjamaatjes kwam de buurvrouw dat wij campinggedrag vertoonden. Persoonlijk willen we met iedereen rekening houden maar we doen niet mee aan principiële algemene overtuigingen van niet-flexibele personen (netjes omschreven volgens mij:-). In Valencia stonden we op een grote parkeerplaats. Hier weet je dat je geen campinggedrag moet vertonen omdat je blij moet zijn dat het gedoogd wordt dat je gratis aan het kamperen bent midden in Valencia. Hetzelfde geldt voor het maken van een kampvuurtje. In een droog gebied met brandgevaar ga je dit niet doen (geloof me, je wil geen tweede Rotem Singer worden :-).
Ouderwets logisch nadenken en een inschatting maken per situatie werkt hierbij nog gewoon het allerbeste. Waar ik me eerder zorgen om maak is het 'vanzelfsprekende' fatsoenlijke gedrag waar ik mee begon. Zoveel afval als er achtergelaten wordt op overnachtingsplekken is niet normaal. En dan heb ik het nog niet eens over de eigenaars van Vans zonder toilet, die hun wc papier en vochtige doekjes overal in de natuur laten liggen. Wij ruimen met de kinderen regelmatig de plek op waar we staan. Het is iets wat we de kinderen mee willen geven, maar soms is het ook gewoon noodzaak. Omdat de kinderen anders rondlopen tussen het afval en de kapotte flesjes bier.
Wildkamperen?

Wildparkeren kan in het begin spannend zijn. Nu wil ik natuurlijk geen illegaal gedrag stimuleren :-) maar vooral in het naseizoen wordt een nachtje overnachten in het wild op veel plekken getolereerd. Vooral Spanje en Portugal zijn heerlijke landen om in het naseizoen rustig te kamperen. Denk er wel om, in Nederland is de boete voor wildparkeren bijvoorbeeld €140 euro. Wij hebben echter de ervaring dat je een waarschuwing krijgt. Onderstaand een overzichtje pet de regels per land. Let er wel op dat de regels kunnen veranderen en je altijd per per inlichtingen dient in te winnen om zeker te weten wat wel en niet mag. Wij doen zelf altijd maar wat zonder ergens navraag te doen, maar bij deze heb ik het wel even gemeld :-).
De mooiste plekjes zijn te vinden in het wild; de stilte, prachtige natuur, een onvervuilde sterrenhemel en een beetje spanning en avontuur.
Waar mag je wel en niet wildparkeren?
Nederland: Verboden of met toestemming van de eigenaar.
België: Verboden of met toestemming van de eigenaar. Wel hebben ze bivakzones.
Duitsland: Verboden of toestemming van de eigenaar.
Frankrijk: Toegestaan om te bivakkeren van 19.00 tot 9.00 uur op 1 uur loopafstand van de weg. Ook in sommige nationale parken toegestaan vanaf een bepaalde hoogte en op bepaalde tijden.
Brittannië: Verboden of met toestemming van de eigenaar. Sommige nationale parken hebben kampeerterreinen.
Italië: Verboden. Op sommige plekken in het zuiden wel toegestaan maar niet binnen een kilometer van de bebouwde kom, niet binnen vijftig meter van een nationale weg, niet binnen honderdvijftig meter van een drinkwaterwinning en niet binnen honderd meter van een historisch of kunstzinnig monument. Mogelijk ook boven 2000 meter in sommige gebieden gedoogd. Ook mogelijk om toestemming te vragen aan de politie. In sommige nationale parken is het toegestaan vanaf een bepaalde hoogte en op bepaalde tijden.
Luxemburg: Verboden of met toestemming van de eigenaar.
Oostenrijk: Bivakkeren wordt soms gedoogd.
Zwitserland: Verschillende handhavingen per gebied. Vaak wordt het toegestaan, zolang 100 meter van water verwijderd, boven de boomgrens, buiten het zicht van berghutten en voor maximaal 1 nacht. Niet in natuurreservaten.
Spanje: Verschillend per streek. Catalonië toegestaan.
Turkije: toegestaan.
Georgië: toegestaan.
Denemarken: kamperen wordt over het algemeen niet toegestaan. Lang parkeren van campers is verder alleen toegestaan op speciaal ingerichte plaatsen en de Quickstop camperplaatsen.
Bosnië en Herzegovina: Toegestaan
Schotland: Toegestaan. Sinds 2003 geldt in Schotland ‘the right to roam‘. Dit houdt in dat je in principe overal mag lopen en kamperen.
Zweden, Noorwegen, Finland: Toegestaan (allemansrecht). Je mag alleen op niet in cultuur gebrachte grond kamperen en je moet minstens 150 meter afstand houden van een huis. Je mag hier ook vrij bessen en paddenstoelen plukken. In Finland mag je 1 nacht staan en in Noorwegen maximaal 3 nachten.
IJsland: toegestaan in onbewoond gebied. Verboden in nationale parken.
Comments