top of page
  • Foto van schrijverCindy

Je relatie met elkaar tijdens een lange camperreis.


Het leven in Nederland vraagt een hoop flexibiliteit van een gezin; overleggen, plannen, multitasken, organiseren en dit alles vaak ook nog uit verplichting en onder tijdsdruk.

Een relatie is hierop ingesteld, je kent elkaars sterke en zwakke punten en leert hier een systeem in aan te brengen. Hij brengt de kinderen ’s ochtends weg want de opvang ligt op zijn route en zij haalt de boodschappen op weg naar huis. Hij zet de containers bij de weg en zij zorgt ervoor dat de familieverjaardagen niet vergeten worden.


Allemaal voorbeelden van een goed en praktisch gecoördineerd huishouden met gedeelde taken, efficiënt en effectief opgesteld door jarenlange ervaring. “Wat zijn we een goed geoliede gezinsmachine”.


En dan ga je op reis....


In de eerste weken is het zoeken naar een nieuw systeem. Er zijn zoveel dingen die niet meer hoeven (niet meer op je pantoffels met de container over straat achter de containerwagen aan rennen bijvoorbeeld) maar er komen ook nieuwe taken bij (routes en plekken uitzoeken en het toilet 💩 legen bijvoorbeeld).


Voor je relatie vergt dit een heel nieuwe kijk op elkaar en de rolverdeling.

Doe daar een schepje 24 uur-op-elkaars-lip-en-alles-samen-doen bij en je kunt je een voorstelling maken van de veranderingen waar je mee te maken krijgt. Onderweg troffen we een gezin die het omschreef als “living in a van is like living in a pressure cooker” (hetzelfde gezin gebruikte trouwens voor onze bescheiden term “happy hour” de term “terror hour” wat wel een beetje meer inhoud geeft aan de term ’wonen in een snelkookpan‘ ).


Het is mij altijd bijgebleven omdat je inderdaad in een camper leeft waarbij je, ook al ben je vrij, toch ook weer gebonden bent aan de kleine oppervlakte en beperkte ruimte om je terug te trekken. Iemand die chagrijnig is, heeft gelijk invloed op de rest. Alles wat speelt, zul je op moeten lossen omdat je er simpelweg niet voor weg kunt lopen. Je kunt je niet verschuilen achter drukte en je kunt je ook niet storten op je werk. There is nohohooo escape 😱. Je moet er simpelweg mee aan de slag zodat de camper niet verandert in een pressure cooker.


Irritaties, persoonlijke issues, inzichten en ontwikkeling, het komt ongetwijfeld aan bod wanneer je een lange reis maakt. Een reis brengt aspecten naar boven door de verandering van ruimte, tijd en omgeving die je nooit eerder ervaren hebt. Hetzelfde geldt voor de mensen waar je mee reist. Echt tijd en aandacht hebben voor elkaar, luisteren naar elkaar en “oké schat, we gaan achter die vlinder aan” omdat je niet op tijd ergens hoeft te zijn.


Hoe vaak hoor je jezelf in het dagelijkse leven tegen je kind zeggen: “kom, even opschieten anders komen we te laat“. Hoe vaak willen ze stoppen, iets zien of een andere kant op en geef je er geen gehoor aan omdat er simpelweg geen tijd of energie voor is. Op reis heb je wel de mogelijkheid om hieraan te voldoen. Je krijgt zoveel inspirerende en waardevolle momenten met je kinderen en partner, die de verbinding onderling zal versterken. De andere kant is natuurlijk net zo goed mogelijk, onderliggende issues met je partner kunnen boven water komen drijven omdat je er met je neus bovenop gedrukt wordt. Zijn de issues niet op te lossen dan zal ook dit aan het licht komen. Er is namelijk niets meer om je achter te verschuilen.


Omdat je niet meer geleefd wordt, ga je steeds meer leven op gevoel. Je leert te luisteren naar je gevoel en hebt de tijd om echt stil te staan bij je leven. Wat wil je in het leven, wat zijn je grenzen en behoeften.

Wij hebben op reis zoveel gesprekken gevoerd over issues, gebreken, onzekerheden maar ook over onze toekomstdoelen en de meest mooie, uit het niets komende inzichten. Een reis brengt je dichterbij jezelf en leert je jezelf beter kennen. Ik heb een veel duidelijker beeld over hoe ik het leven zie en wil invullen en over wat ik wel en niet wil, over mijn angsten en dromen.


Jezelf verder ontwikkelen: wederom een prachtige reden om op reis te gaan. ✨





173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page