top of page

Wat neem je mee op reis?

  • Foto van schrijver: Cindy
    Cindy
  • 10 jul 2019
  • 8 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 2 nov 2019


Wat heb je nodig op een lange reis met de camper en twee jonge kinderen?

Deze vraag heb ik mijzelf heel wat keren gesteld tijdens de voorbereidingen van onze camperreis.

Een camper heeft beperkte leefruimte en een gelimiteerd gewicht maar je gaat wel een jaar weg. Thuis staan zoveel spullen maar wat gebruik je hier van? En heb je op reis andere spullen nodig dan in je huis?



Hoeveel opbergruimte heb je in de camper?


Iedereen heeft 2 plankjes voor zijn of haar kleding. Er is dan nog1 plank over voor het beddengoed en de handdoeken. Er zijn 3 keukenkastjes, een aanrechtkastje en 4 kastjes boven het woongedeelte. Onder de stoelen zit een klein kastje en onder het bedje van de jongste is een vrij grote opbergruimte gemaakt. Onder de camper hebben we opbergruimte voor campingstoelen en dergelijke. Niets vergeleken met de ruimte die we thuis hebben maar het gaat wel lukken. Toch? 😬



Verkeerde inschatting


Voor we onze reis begonnen hadden we een beeld van romantische kampeer perikelen geschetst in ons hoofd; stoelen voor ons met lekkere tuinsstoelkussens, stoelen voor de kinderen, een tafel, een uitklapbare picknicktafel, een zonnescherm ,een skottelbraai en ja, zelfs een voortent gingen we gebruiken. Wat zouden we fijn zitten voor ons campertje met de voortent ervoor.... Helaas, dit was toch niet erg realistisch bleek al snel.



Hoe gaat het dan wel?


We stonden vooral op camperplaatsen. Het nadeel hiervan is dat je geen kampeergedrag mag vertonen; geen stoeltjes buiten, geen waslijntje, eigenlijk mag je zelfs de pootjes van je camper niet uitdraaien. Daarbij is een camper geen caravan die je neerzet en dan 2 weken laat staan. Je bent veel aan het rijden waardoor je niet vaak voor een lange tijd neerstrijkt op een plek. Alles naar buiten slepen voor 1 nachtje is toch niet zo verleidelijk en het resultaat is dan ook dat de voortent ongebruikt is gebleven, de skottelbraai 2 keer het daglicht heeft gezien, het windscherm nooit uit het opbergvak is gekomen en de picknicktafel maar 4 keer heeft mogen uitklappen.



Stoelen en kleed


De stoelen zijn regelmatig gebruikt maar de kussens dan weer niet. Teveel gedoe om ze uit de waterdichte opbergzak uit het ruim te vissen. In Marokko hebben we een plastic buiten vloerkleed gekocht. Dit vond ik wel heel erg handig. Hij lag achterop de camper bij de fietsen (weerbestendig) en was makkelijk te gebruiken als vloerkleed voor de camper, als picknickkleed, als speelkleed en als badlaken op het strand.







We hadden ook een hangmat mee. Af en toe gebruikt maar de keren dat we hem gebruikten, waren de moeite waard :-). De schommel is zeker een aanrader. Je hangt hem in elke boom en de kinderen hebben er een hoop plezier van.

De hangmat, het spinnenweb en de schommel! Een dag later moesten we alles weg halen van de eigenaresse...


Fietsen

Fietsen hadden we ook mee. Voor de reis waren ze prachtig maar na een half jaar bleken ze niet meer zo happy met de regen, zon, wind en het zand en begonnen ze snel af te takelen. Ik zou er de volgende keer voor kiezen om geen nieuwe fietsen mee te namen. De fietsen gebruikten we af en toe, maar waren zeker handig in de grote steden. Fietsen door Barcelona of Rome voelt alsof je thuis bent en geeft je de mogelijkheid om de stad uitgebreid te kunnen bekijken. Check wel even hoe vlak de stad is ;-).



Speelgoed


Speelgoed... Dat hadden we zeker mee. Op 1 of andere manier waren we bang dat de kinderen zich zouden vervelen of waren we in de veronderstelling dat we 30 kinderen zouden meenemen want we kwamen om in het speelgoed. Omdat je tijdens de reis ook nog speelgoed verzameld (sinterklaas, kerst, geld dat besteed mag worden van opa en oma, verjaardagen of gewoon iets leuks tegenkomen) kom je al snel plek tekort voor alle poppetjes, auto's, ballen en spelletjes. Over deze laatste moet je sowieso goed nadenken. Een camper is altijd een rommel en 5 dozen met spellen die je weer bij elkaar moet zoeken is geen pretje. Wij hadden veel te veel spelletjes mee in veel te grote dozen. Een familiespel zoals bunny hop en een spel die de kinderen samen kunnen doen zoals 'wie is het', zijn echt genoeg.

Halverwege de reis hebben wij een super tof spel gedownload op de ipad. Het heet: spellen voor 2 3 en 4 spelers en het is van Jochem Bergman (nee, geen commissie helaas..). Hij is er ook in een sinterklaasuitvoering. Dit kun je met meerdere personen doen en is hilarisch. Het spel bevat een aantal spelletjes waarbij je tegen elkaar speelt en was zowel voor ons als voor beide kinderen (3 en 6 jaar) leuk om te spelen. Een online spel kost geen opbergruimte, is makkelijk te pakken en scheelt opruimwerk. Ook handig dat de dobbelsteen en pionnen niet 100 keer kunnen vallen :-).



Linnen en handdoeken


Linnengoed, handdoeken en badlakens moeten ook mee. Omdat dit veel ruimte inneemt, kun je je afvragen wat je echt nodig hebt. Heeft iedereen een eigen badlaken nodig of zijn twee badlakens genoeg? Hetzelfde geldt voor je beddengoed. Wij hadden alles dubbel mee maar hebben de extra set slechts enkele keren gebruikt. Over het algemeen was je wanneer het zonnig is en je het 's avonds weer droog hebt of wanneer je langs een wasserette met een droger komt. We hebben twee keer een ziek kind gehad waardoor het bed verschoont moest worden (overigens beide keren op het moment dat je nergens kunt wassen). Na de tweede nacht waren we ook door het reserve beddengoed heen en hebben we het opgelost door een grote hydrofiele handdoek (ideaal als handdoek omdat hij goed vocht opneemt, snel droog is en weinig ruimte inneemt) te gebruiken als laken en onderlaken.

wassen


Wij wassen wekelijks. In het begin van de reis hadden we een stroomloze handwasmachine die enorm veel ruimte innam en erg onpraktisch in het gebruik was. Voor een wasje moest er 10 liter water in en vervolgens moest alles alsnog uitgespoeld worden. Na 4 maanden hebben we hem gedoneerd en zijn we langs de wasserettes/lavanderia gegaan. Dit is budgettechnisch niet het slimste maar het scheelde een hoop frustratie en gaf ons er veel wasvrije-nu kunnen-we-lekker-zitten avondjes voor terug.



Keuken


Wij hadden reispannen mee, van die pannetjes die in elkaar passen om ruimte te besparen en gemaakt zijn van dun materiaal waardoor ze sneller warm zijn. Erg handig om gas te besparen en geen uren te hoeven wachten op het eten. Ook hadden we een koekenpan mee, een paar plastic bakjes, 2 koffiebekers en 4 drinkbekers, 4 kommen en 4 borden. Alles van bamboe om gewicht te besparen. Het lijkt weinig maar het voordeel hiervan is dat je alles direct moet afwassen als je het opnieuw wilt gebruiken zodat je geen berg afwas op je kleine aanrechtje krijgt. We dachten eerst dat we meer kopjes moesten meenemen voor het geval dat er bezoek kwam, maar het bezoek dat je krijgt zijn over het algemeen ook camperaars en die hebben hun eigen kopjes en borden binnen handbereik bij zich.


Onderweg hebben we een blender aangeschaft omdat we deze toch wel misten onderweg.

Ik wil nog altijd graag een Omnia oven hebben om in te koken en bakken, maar ik heb geen idee of je het in de praktijk ook veel gebruikt. Wat we wel veel gebruikt hebben zijn de filterflessen. Hiermee konden we uit de watertank drinken en konden we ook onderweg water tappen uit kranen, fonteintjes en rivieren. We hadden een opvouwbare emmer en afwasteil mee. Erg handig om ruimte te besparen.

Een boek met routes hebben we ook mee. Ik heb er 1 keer in gekeken omdat ik het zonde vond dat hij lag weg te kwijnen onder de stoel maar verder was het complete ruimte en gewicht verspilling. Je zoekt alles op met je telefoon.


We hebben veel gebruik gemaakt van onze lichtgewicht buggy maar ondervonden wel dat er

veel niet-buggy-vriendelijke plekken zijn. Straten die niet doorlopen waardoor je stoeprand-op, stoeprand-af door de straten loopt, gaten in de weg moet ontwijken of moet duwen en trekken door steile of zandachtige wegen. Wij hebben daarom onze draagzak laten meenemen door familie zodat we onze tweejarige mee konden nemen voor lange (of te gevaarlijke peuter) wandelingen.

Onze jongste had een loopfiets waar hij dol op was onderweg. Ideaal omdat je op veel plekken het fietsje buiten kunt zetten en je kind direct lekker kan fietsen. Omdat we constant struikelden over het fietsje, hebben we hem opgehangen in de camper.

Opbergen van de loopfiets.

Nog meer handige dingen: kleine nachtlampjes, naambandjes, kaarsen, grote blauwe Ikea tassen (ideaal voor de was), de Bob Marley bluetooth box en een warm kleedje of schapenvachtje voor koude avonden.


Onze kinderen willen graag hun eigen rugtas mee als we weg gaan met wat drinken en iets lekkers erin dus de kinderrugzakken gebruiken we vaak (gebruikten moet ik eigenlijk zeggen want 1 van de tassen ligt nog in een bus in Venetië). De kinderen gebruiken ook hun hoed en pet veel. Ideaal voor de zon en als bijkomend voordeel hoeft het haar niet gestyled te worden :-). Ideaal op reis.


Het is leuk om iets mee te nemen wat je met het hele gezin kan doen. Lekker naar buiten en gezamenlijk een activiteit doen. Wij hebben veel plezier van onze longboards. De jongste gaat mee op zijn step of loopfiets (of eigenlijk moet ik zeggen "ging" mee op de loopfiets, aangezien het fietsje ergens in Italië is kwijtgeraakt). Dat is dus gelijk het nadeel van het veelvuldig gebruiken van je spullen op reis, je vertrekt zo vaak van plek dat er nog wel eens iets achterblijft.


Alles kan efficiënter


Onderweg hebben we een omvormer, gitaar en schoenenbak gekocht.

Tijdens de reis loop je altijd tegen dingen aan. Onze jongste komt 's ochtends bij ons in de alkoof in bed en dan was ik altijd bang dat hij eruit zou vallen. We hebben een elastiek gespannen met een paar haakjes boven en onder waardoor hij er niet uit kon vallen. Dit hebben we ook gedaan met de flessen, de kleding in de open kast, de jassen aan de kapstok en de afwasteil, emmer en afwasmiddel in het aanrechtkastje. Met twee haakjes en daartussen het elastiek, kun je alles vastzetten tegen de wand.


Dankzij het elastiek valt de kleding niet uit het kastje en kun je alles toch nog makkelijk pakken.

De schoenen lagen altijd overal en daarom hebben we een schoenenbak gekocht voor naast de ingang.

Ook hebben we stapelbare metalen manden gehaald voor het fruit op het aanrecht en voor boven de deur. Boven de deur liggen de spullen die je nodig hebt als je naar buiten gaat; de boodschappentas, de mutsen, de draagzak etc.


Ik dacht van tevoren dat decoratie ook belangrijk was maar aan het eind van het verhaal heb je elk plankje nodig voor je basisspullen. De potjes met cactussen maakten al heel snel plek voor de keukenrol en kruiden.



Schermpjes


Wij hadden voor de kinderen een Ipad mee en een 12 volt kleine televisie. We konden geen tv kijken maar wel dvd's. Als we een lange rit maakten, stelden we de tv uit tot het laatste moment en dan konden ze ineens wel naast elkaar zitten zonder ruzie ;-). Onze oudste heeft met kerst op reis een soort gameboy gekregen met 100 spelletjes erop. Zorg er wel voor dat hij opgeladen kan worden want wij moesten constant batterijen vervangen en waren standaard elke dag batterijen aan het laden.


Dingen zoals kruiden hebben we onderweg ook gekocht omdat we alleen de basiskruiden hadden meegenomen. Natuurlijk kook je gewoon en heb je daarvoor ook de kruiden nodig die je thuis ook gebruikt. Onderweg heb je ook gewoon heel veel winkels en kun je eventueel nog dingen kopen die je bent vergeten. Je zult altijd zien dat je teveel meeneemt van het ene en het andere vergeet. No worries, genoeg te vinden onderweg en anders kom je er met de blikopener van de buren ook wel ;-).









Comentarios


SUBSCRIBE VIA E-MAIL

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

bottom of page