Oh no! De leerplicht...
- Cindy
- 24 nov 2018
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 okt 2019
Naast het ontspullen, het in orde maken van de camper, het kopen van benodigdheden, het vinden van de route, het opzoeken van verblijfplaatsen en het nadenken over het genereren van inkomsten zijn er ook praktische zaken waar we over na moeten denken.
Hoe regelen we het met de leerplicht bijvoorbeeld.
Via internet en ervaringen van andere reizigers komen we er al snel achter dat de leerplichtwet (vanaf 5 jaar) alles behalve hulpvaardig is als het gaat om reizen met leerplichtige kinderen. Er zijn helaas verhalen van strafrechtelijke vervolgingen van mensen die zonder toestemming zijn vertrokken.
De straffen voor het verzuimen van de leerplicht liegen er niet om. Ouders kunnen strafrechtelijk vervolgd worden, een boete, taakstraf, celstraf (maximaal een maand) krijgen en opgezadeld worden met een strafblad.
Er wordt verschil gemaakt tussen absoluut verzuim (je kind niet inschrijven), signaalverzuim (spijbelen) en luxe verzuim (reizen, lange vakanties). Bij deze laatste kan de ouder een boete krijgen van €45 per dag per kind tot maximaal €4.100,00. Slik...
Wat zijn de opties?
Leerplichtambtenaren zijn gebonden aan de leerplichtwet van 1969 (eigenlijk schoolplicht) en kunnen weinig betekenen voor reizigers. Wij hebben besloten om open kaart te spelen en hebben een erg fijne leerplichtambtenaar getroffen die ons graag wil helpen. Ze heeft vertrouwen in ons lesplan en wil ons erg graag helpen maar krijgt een afwijzing op de aanvraag. Omdat er gezinnen zijn die wel toestemming hebben gekregen, hebben we contact gezocht met deze (hoopgevende ;-) leerplichtambtenaren. Ik ben zelf leerkracht op een basisschool, de school wil meehelpen en de leerplichtambtenaar wil meehelpen dus beter wordt het niet.
Helaas... De betreffende ambtenaren geven aan dat ze uiteindelijk geen toestemming hadden mogen geven in de betreffende gevallen en ze dit in de toekomst ook niet nogmaals zullen geven op basis van een reis. Einde verhaal voor ons helaas.
Toestemming op basis van een reis wordt helaas (nog) niet gegeven. Een wetsvoorstel is ingediend omtrent vrijstelling voor de leerplicht voor 6 maanden maar deze is nog niet afgerond.
Vrijstelling
In Nederland kun je vrijstelling van de leerplichtwet krijgen op basis van Artikel 5 van de leerplichtwet.
Vrijstelling van de leerplichtwet kun je aanvragen op basis van geloofsovertuiging of levensvisie, indien er geen school in je omgeving is die voldoet aan deze visie. Dit moet echter aangevraagd worden voordat je kind naar een school is geweest. Zodra je kind ingeschreven heeft gestaan, gaat dit heel lastig worden. Deze optie zal maar voor weinig gevallen bruikbaar zijn in geval van het maken van een reis, omdat in de meeste gevallen, de kinderen al op een school staan ingeschreven.
Het inschrijven op een school in het buitenland is tevens een mogelijkheid. Je moet dan wel langer op en plek verblijven. Er zijn tevens verhalen van mensen die toestemming kregen op basis van een inschrijving op de wereldschool. Officieel is dit niet mogelijk, maar zoals je eerder al hebt kunnen lezen, zit er nogal wat verschil in handhaving.
Buiten artikel 5 om, kun je maximaal 10 dagen per jaar vrij vragen indien je;
door je werk niet tijdens de vakanties weg kan
de 10 dagen niet aaneensluitend achter de vakantie aan zijn en
je onoverkomelijke bedrijfseconomische risico’s loopt wanneer je wel op vakantie zou gaan tijdens de schoolvakanties.
Daar kun je voor een lange reis dus niets mee.
Er zijn gezinnen die toestemming hebben gekregen op basis van artikel 41. Hierbij krijgt het kind een alternatieve manier van onderwijs op een andere locatie, maar blijft de school verantwoordelijk. Communicatie met de school kan bijvoorbeeld lopen via skype. Deze overeenkomst loopt tussen de school en het gezin. Lees hier meer over artikel 41.
Je kunt ook proberen om toestemming te krijgen op basis van oriëntatie op emigratie.
Uitschrijven
De laatste optie is om je uit te schrijven uit de BRP. Je bent verplicht om je uit te schrijven uit Nederland zodra je langer dan 8 maanden weg gaat.
Uitschrijven uit de Basisregistratie Personen kan niet eerder dan vijf dagen voor je vertrek.
Bij het uitschrijven komen ook weer nadelen bovendrijven zoals het gekort worden op je AOW (2% per jaar), het verliezen van je toeslagen, lopende verzekeringen, uitkeringen, kinderbijslag, zorgverzekering, het moeten invullen van een M-biljet voor je belastingaangifte en zelfs wachtlijsten voor huurwoningen kunnen komen te vervallen. Gelukkig kun je bij de SVB bank een aanvraag voor een onderzoek WLZ (wet langdurige zorg) indienen. De SVB bank gaat dan onderzoeken of je inderdaad weer van plan bent om terug te keren naar Nederland en nog recht hebt op voorzieningen. Het M-biljet kun je, voor zover ik weet, alleen wijzigen als je een oproep hebt gekregen om belastingaangifte te doen. Heb je dit niet, dan kan het formulier niet gewijzigd worden.
Voor meer informatie hierover, klik op de link.
Wat kun je dan doen als je korter dan 8 maanden op reis gaat?
Sommige gezinnen schrijven zich uit om van de leerplicht af te zijn terwijl ze korter dan 8 maanden weg gaan. Deze gezinnen kunnen geen open kaart spelen met de leerplichtambtenaar omdat deze anders weet dat het uitschrijven alleen een manier is om de leerplicht te omzeilen. Je kunt je altijd weer inschrijven in Nederland, ook als je "onverwacht' eerder terug komt dan 8 maanden ;-).
Wat doen wij?
Wij zijn langer dan 8 maanden weg en moeten ons daarom uitschrijven. We hebben toestemming van de school en de leerplichtambtenaar is op de hoogte van onze plannen. Aangezien ik zelf leerkracht ben, zullen we aan homeschooling doen tijdens de reis. We hebben een pakket kunnen overnemen van de wereldschool, we hebben lesmateriaal van de huidige school mee en tenslotte hebben we online lesmateriaal.
We vinden het belangrijk dat we aandacht aan school besteden tijdens de reis. Echter ben ik ook van mening dat de kinderen tijdens de reis een hoop dingen leren, die een ander kind misschien wel nooit zal leren. Waardevolle lessen over het leven, culturen, mensen, dieren, natuur, zelfvertrouwen, talen, communicatie, gebruiken en vooral, dat je moet doen waar je gelukkig van wordt. Zelfs als dat betekent dat je alles opgeeft om een jaar met elkaar door te brengen in een kleine camper :-).

Bron: wereldschool.nl, rijksoverheid.nl, joho.nl, wetten.overheid.nl, www.thuisonderwijs.nl
Aan informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Comments